Suske en Wiske - De Antwerpse avonturen

ROUTE | Stuivenbergplein

Seefhoek Vooruit

Sinds 1947 is het de strijdkreet van Suske. Hij was voor het eerst te horen in ‘Op het eiland Amoras’. Het album ‘De 7 Schaken’ (1995), getekend door Paul Geerts, is een eerbetoon aan de Seefhoek van Willy Vandersteen (1913-1990). De geestelijke vader van Suske en Wiske is geboren en getogen in deze Antwerpse volkswijk.

Zijn tekenaanleg en fantasie waren tijdens zijn kindertijd al opvallend. Hij tekende wielerwedstrijden op de stoep van de August Sniedersstraat en bedacht verhalen en toneelstukjes die zijn leeftijdsgenoten vervolgens naspeelden. Toen de jonge Willy over de kruistochten had geleerd, trokken hij en enkele kinderen uit de buurt verkleed als ridders naar de Sint-Willibrorduskerk in de Kerkstraat om hun zwaarden te laten zegenen. De onderpastoor zei hun echter dat het Heilige Graf al bevrijd was.

Ga je naar het Stuivenbergplein, dan zie je op de gevel van huisnummer 48 een plakkaat hangen waarop te lezen staat dat Vandersteen er werd geboren. Grappig detail: op zijn geboorteakte is te lezen dat Vandersteen geboren werd op nummer 49, het pand ernaast…

De 7 Schaken

Her en der in de Seefhoek hangen grote tekeningen afkomstig uit ‘De 7 Schaken’. Dat verhaal speelt zich helemaal af in de Antwerpse volkswijk.

Op een steenworp afstand van het Stuivenbergplein (in de overdekte passage tussen de Handelssteeg en het Willy Vandersteenplein) staan Suske en Wiske met hun beste vrienden levensgroot afgebeeld op de muren én het plafond.

(In De Korte Ridderstraat in de wijk Sint-Andries, meer aan de zuidkant van de stad, vind je ook nog een schitterende muurschildering van Het Eiland Amoras.)

in samenwerking met Standaard Uitgeverij


Praktisch

vlieg afbeelding
prijzen
  • Gratis
locatie
  • Stuivenbergplein