Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de beroemde experimentele dichtbundel 'Bezette Stad’ van schrijver Paul van Ostaijen en ontwerper Oscar Jespers uitkwam. Door sommige kenners en liefhebbers wordt dit boek gezien als het eerste multimediale kunstwerk ter wereld. 

Graphic Matters en Watershed koppelden woordkunstenaars aan ontwerpers voor nieuwe experimenten op het snijvlak van taal en typografie. Dat resulteerde in een tentoonstelling die langs verschillende locaties in Nederland en België reist. Van 22 september tot en met 12 oktober 2021 houdt de expo halt in bibliotheek Permeke. 

De Ontwerpers 

Pieter Boels (Antwerpen) - Pieter is verliefd op geschreven taal, gefascineerd door hoe de vormgeving van woorden hun betekenis kan beïnvloeden. Zijn werk is een samensmelting van grafisch ontwerp, kalligrafie, digitale typografie en illustratieve hand lettering. Hij combineert digitale en analoge technieken, altijd met het doel iets te maken dat resoneert bij het publiek, en ze twee keer laat kijken. Daarnaast deelt hij zijn kennis en passie graag in workshops en talks, en is hij mede-oprichter van Antwerp Type Society.

Jasmine Roemendael (Antwerpen) - Voltijds muraliste, bekend onder haar artiestennaam ‘Pink Panther Paints’. Jasmine is een geboren schilder: vanuit een diepgewortelde achtergrond in graffiti waaiert haar skillset uit richting traditionele sign-painting en lettering. Zij zorgt ervoor dat menig grijze muren omgetoverd worden tot kleurrijke kunstwerken. 

Jelle Jespers (Antwerpen) - Grafisch ontwerper. Zoekt voortdurend de balans tussen esthetiek en techniek. Jelle is vooral bekend van zijn werk voor Dries van Noten, A.F. Vandevorst, Het Toneelhuis, Mode Museum Antwerpen, Demian en de Antwerpse stadsdichters Peter Holvoet-Hanssen en Maud Vanhauwaert.

Kristyan Sarkis (Beiroet) - Grafisch- en letterontwerper gespecialiseerd in Arabisch schrift. Mede-oprichter en partner van TPTQ, een type foundry gespecialiseerd in Arabische lettertypes. Docent Typemedia bij de KABK.

Team Thursday - Loes van Esch en Simone Trum, werken sinds 2010 als duo samen. Ze richten zich op het ontwerpen van visuele identiteiten en boeken, variërend in schaal en complexiteit. Ook zijn ze onregelmatig organisatoren van tentoonstellingen en evenementen in hun studioruimte, TTHQ. Ze werken samen met culturele instellingen, bedrijven en particulieren. En naast de dagelijkse praktijken doceren ze Typografie aan ArtEZ Arnhen en geven ze workshop en lezingen aan diverse internationale hogescholen. 
 

De Woordkunstenaars 

Jonathan Griffioen (Amsterdam) - Brak in 2018 door met zijn dichtbundel 'Gedichten met een Mazda 626'. Authentiek beeldend taalgebruik. Laat in zijn dichtbundels sterke fascinatie voor zijn (stedelijke) omgeving zien. Komt het meest in de buurt van een moderne Van Ostaijen en is erg gefascineerd door klankgedichten, etymologie en typologie.

Lisette Ma Neze (Brussel/Breda) – Nederlands-Belgische slam-poet (woonachtig in Brussel) met een zachte stem maar kraakheldere inhoud en een excellente performance. Geëngageerd, ritmisch en bevlogen, multimediaal kunstenares en poëtische postduif zoals iemand ergens mooi schreef. 

Maud Vanhauwaert (Veurne/Antwerpen) – Multimediaal supertalent - Maud Vanhauwaert is veel. Dichteres, muzikant, cabaretière, en dat alles ook nog met succes. Was stadsdichteres van Antwerpen. Won vele prijzen, waaronder recentelijk de Jan Campert-prijs 2020 voor haar monumentale boek 'Het stad in mij'.

Hind Eljadid (Antwerpen) – Hind is al enkele jaren bezig met een zegetocht langs Nederlandse en Belgische podia en sleepte vrijwel elk jaar wel een prijs in de wacht met haar krachtige en klankrijke maatschappijkritiek. Zo veroverde ze in 2017 de Van Dale Spoken Award, stond ze in de finale van U-slam 2018 en in de halve finale NK Slam Poetry 2019. Begin dit jaar verscheen haar debuut 'Kruimeldief'. 

Joost Oomen (IJsbrechtum) – Net zo grappig, onnavolgbaar als fantasierijk – zoals Joost Oomen zijn er maar weinig. Ook weer zo’n duizendpoot, net zo smakelijk op papier als achter een microfoon, stond o.a. op Crossing Border en Lowlands. Hij publiceerde de dichtbundels 'Vliegenierswonden' en 'De Stort'. Eind 2020 verscheen zijn debuutroman 'Het Perenlied'. De Volkskrant riep hem uit tot het literaire talent van 2021.

 

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een verzameling riso-prints van de beeldgedichten en een experimentele Vlaams-Nederlandse podcast met voordrachten van de gedichten in combinatie met muziek en soundscapes.

 

Mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds, Pictoright Fonds, Gemeente Breda, Keep an Eye Foundation, Nederlands Letterenfonds, Stichting cultuurfonds Eindhoven, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

 


Praktisch

genre
prijzen
  • Gratis